Luxor

Introduktion

  Byen og folket
  Butikkerne
  Landbruget
  Nilen
  Landskaber
  Fugle og træer

Turismen
  Hoteller
  Transport

Det gamle Theben
    Luxor templet
    Karnak templet
    Sfinx-aleen

  Vestbredden <
    Memnonkolosser
    Dødetempler
    Gravpladser

Vestbredden

Vestbredden var solnedgangens land og derfor de dødes rige. Her anlagde man ved foden af bjergene smukke templer for at tilbede guderne og de afdøde, og skjult bag småbjerge mod vest gravede man de hemmelige gravgange og kamre, der skulle huse de jordiske rester af de afdøde konger og dronninger med de skatte og tilbehør, de skulle have med.

Nekropolis

Langs grænsen mellem ørkenen og Nildalen kom templerne efterhånden til at ligge tæt. Og håndværkere og embedsmænd blev også begravet i udsmykkede gravkamre. Hele området kaldes Thebens "Nekropolis", hvilket betyder "De dødes by".

Ruinerne af Ramesseum templet
I forgrunden den overrislede, opdyrkede Nildal, i midten "Ramesseum" (som vi ikke besøgte)
Bag bjergene til højre ligger Kongernes Dal og Dronningernes Dal
T
il venstre i disen skimtes Habu templet i det fjerne

Malkata

Amenhotep III byggede også et kolossalt palads, Malkata, der både skulle rumme de konge-lige, deres store familier, deres tjenestefolk, administration, præster, mange hundrede slaver, vagter m.m. Men mens templerne blev bygget af holdbare sten, blev paladser og andre verdslige bygninger opført i soltørrede lersten, der er meget udsat for ødelæggelse, når de sjældne regnskyl rammer. I dag er der ikke meget andet tilbage end nogle volde, der markerer grundplanerne og placeringen.

Kanaler

Både transport af byggematerialer og forsyninger til paladserne og de hellige ceremonier krævede transport af varer og mennesker rundt i området. Da vandtransport var det mest effektive, anlagde man en omfattende system af bassiner ved templer og paladser og fo-bandt dem med et system af kanaler, som også stod i forbindelse med Nilen. På den måde kunne man sejle rundt i hele området.

Birket Habu

Øst for Malkata-paladset anlagde man en havn og et kæmpestort T-formet bassin: Birket Habu.

Birket Habu bassinet Det er 2,25 km langt og 0,85 km bredt med en udvidelse på midten (i alt ca. 2,3 km2).

Det opgravede materiale fyldte næsten lige så meget som 4 Cheops-pyramider, og noget af det kan i dag ses som en række store bakker ved bassinets vestkant (til venstre på billedet herunder).

Resten dannede et lavt højdedrag langs bassinets andre kanter. Her var tørt under oversvømmelserne, så her har man siden altid placeret landsbyer og huse.

Sammen med rækken af store jordhøje danner disse volde en tydelig T-form. Hele bassinets størrelse og placering kan egentlig kun ses fra luften.

Beboerne

I oldtiden har de mange indbyggere på vestbredden været beskæftiget med planlægning, anlæg og udsmykning af både templer og grave i området.

Nogle af dem har også haft ekstra biindtægter ved at plyndre de samme grave og sælge kostbarhederne derfra videre.

En hel landsby (Qurnet Mura’I) er nu ved at blive revet ned, fordi man ved, at mange huse er bygget direkte oven på gamle grave. De skal nu undersøges og beskyttes mod videre øde-læggelse ogudnyttelse.

Links | Litteratur
Startsiden |