Luxor

Introduktion

  Byen og folket
  Butikkerne
  Landbruget
  Nilen
  Landskaber
  Fugle og træer

Turismen
  Hoteller
  Transport

Det gamle Theben
    Luxor templet
    Karnak tempel <
    Sfinx-aleen

  Vestbredden
    Memnonkolosser
    Dødetempler
    Gravpladser

Karnak templet

Selv om store dele ligger i ruiner, er Karnak templet stadig overvældende, både i karakter og størrelse. Med sine ca. 100 ha er det verdens største tempelkompleks og resultatet af generationers tilbygninger og ombygninger gennem 13 århundreder.
Kernen består af 3 hovedtempler for Amun-Ra, Mut og Montu samt flere mindre templer bygget både inden i de store og udenpå.

Her vil jeg kun koncentrere mig om det store Amun tempel. På det gamle luftfoto nedenunder er indtegnet de væsentligste elementer: Den ydre ringmur at tørrede lersten (nu stærkt forvitret), nederst i billedet (mod vest) en sfinx-alle, der leder til hovedindgangen med den 1. pylon (aldrig færdigbygget), derefter selve tempel-komplekset og Den Hellige Sø. Sfinx-alleen til højre fører mod syd til Mut templet. Montu templet ligger nord for området. En tredje sfinx-alle har forbundet Karnak templet med Luxor templet længere mod syd.

Oversigt over Karnak templet

Templets længdeakse fører fra indgangen nederst til festivalhallen, øverst i billedet. Gennem den 1. pylon kommer man ind i den første tempelgård. Overgangen mellem de forskellige afsnit sker gennem store pyloner, vogtet af kæmpestatuer. Det næste afsnit er Hypostylhallen: hallen med de mange kæmpesøjler. Derefter følger flere afsnit inden det allerhelligste.

Mod højre er der senere tilføjet et stort afsnit med flere gårde og enorme pyloner.

Resten af området inden for den ydre ringmur har rummet en masse forskellige lerstensbygninger, hvoraf der kun er svage spor tilbage.

I dag bruges store arealer til opstilling og sortering af de mange tusinde blokke fra tidligere bygninger, som nu er pillet ud af nogle af pylonerne. Der er til stadighed udgravninger og restaureringsarbejder i gang forskellige steder. Men der er en masse, der endnu ikke er udgravet eller undersøgt grundigt.

Links | Litteratur
Startsiden |